Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen 'gewone' koplampen, (full) led en halogeen?

Vraag gesteld door FFaber op 4 april 2018

Wat is het verschil tussen deze soorten autolampen? Wat is beste of slechtste? Of is het voornamelijk de vooruitgang?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar het verschil in verlichting.

De meeste 'gewone' lampen zijn halogeen lampen. Daar zijn verschillende varianten in zoals H1, H7 of H4. De halogeenlampen zijn feitelijk de opvolger van de duplolampen die je hooguit nog weleens bij de oudere generatie auto's vindt. Uiteraard met als winst een betere lichtopbrengst en langere levensduur.

Xenon verlichting werd al begin jaren negentig geintroduceerd maar náást de gebruikelijke halogeen verlichting en niet als standaard verlichting. Ook hier met als voordeel ongeveer het dubbele aan lichtopbrengst, met minder noodzakelijke energie én ook weer een langere levensduur.

De moderne led-verlichting maakt weer een stap vooruit. Eerst voor wat kleinere verlichting maar inmiddels steeds vaker ook als dimlicht. Met óók weer een stap vooruit in nog meer lichtopbrengst, minder energieverbruik, lange levensduur en veel toepassingsmogelijkheden.

Op dit moment zou je dus kunnen zeggen dat led de beste toepassing is dat langzamerhand de standaard verlichting zal gaan worden. Een nadeel is wel dat de forse lichtopbrengst van de moderne lichtinstallaties niet door alle medeweggebruikers als prettig wordt ervaren. Een Brits onderzoek meldt dat zo'n 2 op de 3 mensen klagen over een nog weleens verblindend effect bij de moderne lichtinstallaties. Constructief zien we wel dat autoverlichting steeds prijziger is geworden en je een nieuw lampje niet meer voor 'n paar euro kunt laten vervangen. Echter wel met een beduidend langere levensduur. Vooral bij led.