Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade afhandeling auto economisch totaal los [Univè]

Vraag gesteld door Silvester208 op 14 februari 2018

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag namens mijn schoonzoon over het afhandelen van een schade die aan zijn voertuig is berokkend door de tegen partij die fout is. Nu wil de verzekeraar [Univè] waar zij zelf ook bij verzekerd zijn dat mijn schoonzoon een keuze maakt om eventueel de auto te behouden met een bedrag van € 1600,-- erbij, of hij kan de auto ter bieding bij het schade-expertise bedrijf aanbieden? Nou mijn vraag is het niet zo dat de verzekeraar van de tegen partij dit geval ook [Univè] toch eerst met een uitsluitsel van het bedrag wat betreft de totaal los dus dagwaarde van de auto moet kunnen aangeven. Als voorbeeld stel ik a: je neemt auto met €1600,-- of je neemt het dagwaarde bedrag alleen daar is men niet duidelijk in daarvoor moet je de auto bij de schade bedrijf aanbieden voor biedingen. Klopt deze gang van zake.

Dus ik bedoel je krijgt € 1600,-- plus het behoud van je auto of je krijgt € 1600,-- en het bedrag van bieding stel dat is €200,-- plus de € 1600,-- is totaal € 1800,--, maar ik verwacht dat mijn dagwaarde hoger is alleen Univè zegt daar niks over datgeen lijkt mij toch onduidelijk of zie ike het verkeerd.
Groet Joop.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de gangbare afhandeling van een economisch totaal verlies van een auto.

Bij het vaststellen van de schade bij economisch totaal verlies zal de expert de waarde van het voertuig vlak voor het evenement en vlak na het evenement vaststellen. De schade bedraagt dan de waarde vlak voor het evenement min de waarde vlak na het evenement.

Bij de wat kleinere bedragen en bij expertise aan huis wordt vaak een vergoeding met behoud van de restanten aangeboden, zeker als de eigenaar aangeeft het restant te willen behouden.

De expert schat dan de waarde vlak na het evenement in.