Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG met vloeibare inspuiting aangeraden vanwege minder slijtage

Vraag gesteld door RemcodenB op 14 mei 2017

In de Kampioen van mei 2017 staat een artikel over LPG. In het artikel staat dat de nadelen van LPG zoals extra slijtage aan de motor verleden tijd zijn dankzij de vloeibare injectie van LPG. Dat lijkt me interessant en naar aanleiding van dat artikel ben ik op onderzoek uit gegaan. Ik rij per jaar 25.000km en LPG rijden zou me best wat schelen. Voor mijn Hyundai i30 uit 2008 (126.000km op de teller) met 1.6 liter motor zou een Vialle LPi systeem (directe inspuiting) beschikbaar zijn. Tevens wordt een Intec elektronische valve-protector aangeraden als klepsmeersysteem. Inbouw zou ik laten doen door een gas-inbouw specialist (Boertien uit Wezep). Heb ik dan aan alle voorwaarden voldaan om nog lang en gelukkig goedkoop op LPG te rijden of ga ik toch (zoals je veel leest) na verloop van tijd tegen (klep) problemen aanlopen met dure reparatie/onderhoud kosten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over LPG.

Bij LPG als brandstof is de temperatuur in de cilinder zo'n 100 graden warmer dan bij benzine. Vloeibare injectie heeft een wat koelende werking, maar kleppen kunnen nog steeds sneller slijten. Het verlies van motorvermogen is sinds de komst van vloeibare injectie wel tot het verleden gaan behoren. Het meerverbruik van een auto op LPG ten opzichte van benzine is nog steeds + 20%.

Veel automerken hebben een aangepaste interval voor kleppen stellen als de auto op LPG rijdt. De kans op versnelde slijtage neemt af met een klepsmeersysteem.

In het bewuste artikel staat ook dat LPG een schonere brandstof is, maar dat heeft alleen betrekking op de CO2-uitstoot, die ten opzichte van een benzine-auto 9% lager is.

De uitstoot van stoffen die de gezondheid schaden zijn wel 70% hoger, vooral door de hogere emissie van stikstofoxiden. De aanschaf van de installatie is binnen zo'n twee jaar terug te verdienen, daarna kan het u ook wat gaan opleveren. Bedenk wel dat u de auto daarvoor nog wel enkele jaren in uw bezit moet blijven houden om de investering echt te laten renderen.