Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Korte levensduur auto-accu

Vraag gesteld door Amber100 op 19 december 2018

Mijn auto (Mazda CX5) heb ik 4 jaar geleden nieuw gekocht en bevalt overigens prima. Echter na 2,5 jaar deed de auto plots niets meer en wat bleek, de accu moest vervangen worden. Dit is uiteindelijk gedaan onder garantie. Recent deed de auto weer plots niets meer en, wat bleek, wederom moest de accu vervangen worden (nu reeds na 1,5 jaar). Echter dit maal valt dit volgens de garage niet onder garantie en stellen zij dat ik deze moet betalen. Vraag: a) wat is een gebruikelijke technische levensduur van een accu en b) is het redelijk dat ik mijn laatste accu met een levensduur van (slechts) 1,5 jaar zelf moet betalen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In vier jaar tijd bent u met uw Mazda CX5 aan de derde accu toe. Nu de fabrieksgarantie verstreken is, wil de dealer u niet tegemoet komen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur accu
Bij normaal gebruik en onderhoud van de auto, mag u verwachten dat de accu een langere levensduur heeft dan anderhalf jaar cq vier jaar.

Wettelijke garantie
Nu de accu ondeugdelijk blijkt, voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Ofwel; er is sprake van non-conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u (consument) de verkoper in de geegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Kosten herstel of vervanging
Op grond van artikel 7:21 lid 2 BW vallen de kosten toe aan de verkoper.

Geschillencommissie
Komt u er niet uit et de dealer? Dan heeft u de mogelijkheid het geschil ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.