Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

is het ivm aquaplanning aan te raden om juist smallere winterbanden te nemen, dan de brede banden die er nu op liggen.

Vraag gesteld door Gre B op 20 oktober 2016

De zomerbanden hebben de AFM. 215/65/R18.
De aan mij geadviseerde winterbanden hebben de AFM 215/55/R16.
Tot zover geen probleem, nu lees ik op uw site over de invloed van aquaplaning bij brede banden. Logisch denk ik dan , bij een breder oppervlak heb je meer aquaplaning. Is het dan niet verstandig om smallere banden te nemen om dit probleem voor te zijn, of past een smallere band niet bij het type auto, onze auto is een cross over, een Nissan Quasquai. Dan wordt het meer een esthetisch verhaal.
Graag uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de keuze van banden in relatie tot aquaplaning.

Vermoedelijk heeft u de hoogte/breedte verhouding van de genoemde banden verwisseld. Volgens onze informatie is de huidige bandenmaat 215/55/18 en de alternatieve winterbandenmaat 215/65/16. Dat klopt ook beter met de afrolomtrek tussen deze twee banden. Dat verschil is iets meer dan -1 procent en is dus verwaarloosbaar.

Zeker bij winterbanden wordt er vaker voor een smallere maat gekozen. Vaak óók omdat er een kleinere velgmaat gemonteerd wordt en om toch binnen de afrolomtrek te blijven, wordt een hogere en smallere band gemonteerd. Soms ook omdat anders een sneeuwketting niet gemonteerd kan worden.

Een voordeel is dat een smallere band meer grip heeft onder winterse omstandigheden. In deze situatie is 215/65/16 toch het beste alternatief voor een winterband. op basis van de oorspronkelijke maat is een smaller alternatief niet haalbaar. In de specificaties van Nissan kom ik ook geen smaller alternatief tegen. Het voordeel van minder snel last hebben van aquaplaning heeft u weliswaar niet maar maar is wat mij betreft verwaarloosbaar. De breedte van de band is redelijk bescheiden voor een dergelijke auto en we brengen aquaplaning eerder in relatie profieldiepte. Je zou dus beter kunnen kiezen voor eerder nieuwe banden en niet tot 2 mm oprijden.