Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

I-stop Mazda cx 5

Vraag gesteld door P.E op 3 januari 2019

De i-stop Van mijn gebruikte Mazda cx 5 uit 2015 werkte in het begin even, maar nu al geruime tijd niet.
Volgens de garage heeft dat met diverse zaken te maken, zoals korte ritten opgewarmde motor enz.
Als ik naar het verbruik kijk van deze Mazda cx 5 zou dat als die wel werkt iets minder kunnen zijn. Ook op lange ritten werkt hij niet terwijl deze wel staat ingeschakeld.
Graag uw ervaring


Mazda cx 5

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De i-stop van uw Mazda CX5 werkt vaak niet.

Het start/stop systeem van uw Mazda CX5 werkt sinds een tijdje niet meer goed en u vraagt wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Om te controleren of het systeem op zich goed werkt kunt u de accu bij de dealer laten opladen tot 100% en vervolgens resetten.

Als het systeem nu goed werkt wordt het probleem veroorzaakt door het gebruik.

Bij een auto met sart/stop wordt de accu maximaal tot 80% geladen door de dynamo. Laden van 80 naar 100% gebeurt door afremmen op de motor. Zodra de accu onder de 80% komt zal het start/stop systeem niet meer werken.

Het lijkt er op dat de ladingstoestand van uw accu op dit moment rond de 80% is. Bij 81% zal de motor nog afslaan maar als de motor uit is zal de ladingstoestand onder de 80% komen en zal de motor zelf starten om te voorkomen dat de ladingstoestand te ver daalt.

In dit jaargetijde, met veel korte ritjes en veel verbruikers als ruitenwissers, achterruitverwarming, verlichting en ventilator komt dit probleem veel voor. Door hoog stroomverbruik, lage toerentallen en weinig afremmen op de motor komt de ladingstoestand van de accu nauwelijks boven de 80%.

Een lange rit zal het probleem niet oplossen omdat er dan niet afgeremd wordt op de motor.