Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoog olieverbruik peugeot 208/vervanging motorblok

Vraag gesteld door Cjelt op 3 januari 2019

Na vervanging van katalysator van Peugeot 208 uit 2012 bij een km stand van 97063 km en een oliemeting bij km stand 98105 waaruit blijkt dat het verbruik 1,15 liter p/1000 km is, biedt Peugeot nu aan het motorblok te vervangen, waarbij ik een gedeelte zelf moet betalen. Nu wordt er tevens geadviseerd om indien de koppeling voor 3/4 versleten is deze gelijk te vervangen. Dit wordt een erg kostbare zaak. De auto is bij deze dealer nieuw gekocht en altijd in onderhoud geweest. Al bij een km stand van 60000 km ben ik regelmatig terug geweest omdat het olielampje steeds ging branden. Pas na 3/4 jaar is , na afgelopen oktober de katalysator vernieuwd te hebben, vermeld dat er een officiële oliemeting (gratis) moest worden uitgevoerd. (resultaat, zie hierboven). Inmiddels heb ik al behoorlijk wat onkosten gehad aan een auto, die nieuw is gekocht bij deze officiële Peugeot dealer, en volgen er nog meer kosten bij vervanging motorblok en koppeling. Moet ik hier aan mee betalen of mag ik verwachten dat de fabrikant dit geheel voor zijn rekening gaat nemen? (auto is van december 2012, huidige km stand 99198 km).

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in 2012 een nieuwe auto gekocht bij de dealer. Nu blijkt het olieverbruik hoog te zijn. De dealer biedt aan om het motorblok te vervangen waarbij u een gedeelte zelf moet betalen. Ook zou mogelijk de koppeling vervangen moeten worden. U hebt inmiddels al wat onkosten gehad aan de auto en vraagt zich af of u moet meebetalen aan de vervanging van het motorblok en de koppeling.

Motor
Een motor hoort bij normaal gebruik een autoleven lang mee te gaan. In casu kunt u zich dan ook beroepen op (non-)conformiteit ex art 7:17 BW e.v. In alle redelijkheid had u namelijk op grond van met name de kilometrage niet hoeven te verwachten dat de motor nu al aan vervanging toe is. Op grond van conformiteit dient de dealer de motor kosteloos te vervangen.

Koppeling
De koppeling is aan slijtage onderhevig. Normaliter gaat een koppeling ongeveer 200.000 km mee. Daarvan uitgaande is het redelijk te noemen als u daar de helft van de vervangingskosten op u neemt.

Komt u er met de dealer niet uit dan kunt u uw geschil voorleggen aan de geschillencommissie voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.