Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het draag vermogen van mijn camper aanpassen.

Vraag gesteld door Boutey op 8 januari 2019

Ik heb extra veren achter onder de camper gemaakt en wil nu het draagvermogen verhogen. Mijn asgewichten zijn samen 3500 kg. Maar heeft een totaal gewicht van 3250 kg. Hoe kan ik dit aan laten passen naar 3500 kg.


De RDW stuurt mijn naar de dealer, en die heeft een bericht van geen bezwaar af gegeven. Dit vind de RDW niet genoeg. Het kenteken van de camper is
**-**-**. Hoe kan het draagvermogen op het kenteken verhogen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Omdat het bovenstaande kenteken niet bekend is bij de RDW had ik u om het juiste kenteken gevraagd.

Op het kentekenbewijs vindt u onder F1 Technische maximale massa voertuig en onder F2 de toegestane maximale massa.

Alleen als de toegestane maximale massa lager is dan de technische maximale massa kunt u het gewicht aanpassen.

U zult bij de RDW moeten informeren wat zij nodig hebben om de technische maximale massa te verhogen. De technische maximale massa is vastgesteld door de fabrikant en is niet alleen afhankelijk van veren en assen maar ook van bijvoorbeeld remmen en constructie.

 

***

 

Reactie van Boutey
 
Ik had een vraag over het verhogen van het totaal gewicht van mijn camper. Maar het verkeerde kenteken door gegeven. Het goede kenteken. IsVS-BJ-90.
De voertuiggegevens van de RDW laat het volgende zien;F.1 Technische max. massa voertuig 3200 kg
F.2 Toegestane max. massa voertuig 3200 kg 

 

***

 

Reactie van Jos van der Drift


Wanneer de Technische max. massa voertuig op 3500 kg zou hebben gestaan zou het een simpele administratieve handeling zijn geweest. Om dus een hogere toegestane massa te krijgen moet de technische massa omhoog. Dat kan alleen door de auto constructief aan te passen zoals bijvoorbeeld banden met meer laadvermogen. Maar veel ingrijpender zijn natuurlijk aanpassingen zoals zwaardere assen, remmen en in het geheel dus vaak een zwaardere chassisconstructie. Feitelijk praat je dan over een andere typegoedkeuring en zou u van de autofabrikant ook een verklaring moeten kunnen overleggen met de vermelding van een technische max. massa voertuig van 3500 kg. 
U begrijpt dat dit alles bij elkaar best een ingrijpende onderneming is. Maar er zijn bedrijven die met de juiste aanpassingen de auto bij de RDW uiteindelijk op het gewenste gewicht kunnen krijgen. Misschien is het de moeite waard dit verzoek aan zo'n specialist voor te leggen en vragen naar de mogelijkheden.