Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De CO2 uitstoot wordt aangegeven in g/km; er is ook een zuinigheidslabel van A t/m G. Is er een relatie tussen deze twee gegevens?

Vraag gesteld door ome gerard op 11 september 2018

De CO2 uitstoot wordt aangegeven in g/km; er is ook een zuinigheidslabel van A t/m G. Is er een relatie tussen deze twee gegevens? Ik zie ook verschillen tussen de opgegeven CO2 uitstoot op Autotrack en het RDW autoverleden-rapport. Hoe kan dat

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er een relatie is tussen de CO2 uitstoot van een auto en het energielabel.

Om een goede keuze te maken bij aankoop van een andere auto kun je gebruik maken van het energielabel. Hierop wordt naast brandstofverbruik en CO2-uitstoot, ook de relatieve zuinigheid van de auto vermeld. Op deze wijze kan je gemakkelijk en snel het verbruik van auto's van ongeveer gelijke afmetingen met elkaar vergelijken.

Het label heeft niet tot doel om alle consumenten aan te zetten tot het kopen van een kleine auto. Bij de invoering van het energielabel voor auto's is er voor gekozen om op het energielabel de relatieve zuinigheid van een auto weer te geven. U kunt binnen elke grootteklasse kiezen voor een relatief zuinige auto. Auto's met een groen A-label zijn zuinig ten opzichte van andere auto's van vergelijkbare grootte. Auto's met een rood G-label onzuinig voor hun grootte. De CO2 uitstoot is dus een zeer bepalende factor voor de kleur van het label, maar óók de grote van het voertuig om binnen dat segment een goede vergelijking te kunnen maken.

Waarom er een geconstateerd verschil is tussen de info van de RDW en Autotrack kan ik u zo niet verklaren. Wanneer verbruik een belangrijk criterium is raad ik u aan de website Werkelijk Verbruik te raadplegen. Dat geeft naast de fabrieksopgave óók het werkelijke verbruik weer vanuit de praktijk.