Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto rijden automaat met linkervoet in gips

Vraag gesteld door op 3 januari 2019

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb recent een middenvoetsbeentje van mijn linkervoet gebroken. Daarvoor heb ik nu een onderbeensgips maar waarschijnlijk volgende week een gipsschoentje. Omdat ik in een automaat rij zou ik dus zonder problemen kunnen autorijden echter vroeg ik mij af of hier nog bepaalde regels aan verbonden zijn?

Alvast bedankt!
met vriendelijke groet.
Annemieke

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U wilt weten of u zonder problemen mag auto rijden als u gips om uw been/voet hebt.

De wet

Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden om een gevaar op de weg te vormen of het verkeer te hinderen.

Daarnaast kan een politieagent het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht het motorvoertuig in bedwang te houden, of als iemand niet goed functioneert als gevolg van een aandoening.

Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen.

Het CBR

Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit is voornamelijk het geval bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Volgens het CBR moet u ‘rijgeschikt’ zijn. Dit betekent dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Het CBR geeft hierover.

Let op!  Indien een aanrijding wordt veroorzaakt als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening, kan dit van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de afwikkeling door uw verzekering. Hoewel het wettelijk niet verboden is om met een voet in het gips auto te rijden, neemt u dus wel een bepaald (financieel) risico. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.