Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Toyota Yaris heeft een trekhaak met 50 kg belasting. Een fietsdrager met twee toerfietsen gaat over dat gewicht heen.

Vraag gesteld door Marianus op 9 mei 2015

Volgens de dealer is dat geen punt en kan ik daar gewoon mee rijden. Is dat zo en mag dat zo?

Ik heb de auto een aantal jaren geleden gekocht met het verzoek een trekhaak te monteren voor een drager voor twee fietsen. Nu ik een nieuwe drager wil kopen blijkt dat het gewicht al snel boven de 50 kg komt. Een zwaardere trekhaakhaak monteren is volgens de dealer niet mogelijk.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De maximale kogeldruk is een fabrieksopgave. Het heeft dus feitelijk niets met de kwaliteit of sterkte van de trekhaak te maken. Vandaar dat een andere trekhaak ook helemaal niet de oplossing is. De kogeldruk die Toyota voor deze Yaris heeft bedacht is op basis van verantwoord rijden met een combinatie. Dus een auto met caravan/aanhanger. Wanneer men met méér dan 50 kilo op de kogel rijdt kan dat ten koste gaan van de stabiliteit en de bestuurbaarheid van de combinatie. Een fietsdrager is natuurlijk anders belastend dan een aangekoppelde caravan. Een probleem is echter dat u die 50 kilo kogeldruk niet mag overschrijden, ongeacht wat er aan gewicht op de kogel staat. Uw garage meldt dat het kan, maar vergeet te melden dat het volgens de wet niet mag. Ik heb niet de indruk dat de politie hier nadrukkelijk op controleert maar je bent dus formeel in overtreding. De verzekering zou het in een nare situatie ook nog tegen je kunnen gebruiken.***

Reactie van chrisjoe:

Indien ik 2 electrische fietsen op de trekhaak zet, haal ik de accu's uit de fietsen. Krijg daardoor het toegestane gewicht.***

Reactie van Rverkooren:

Liever niet. Het maximale gewicht is niet voor niks vastgesteld.

Mocht je problemen krijgen onderweg, vanwege het gewicht dan kan het zo zijn dat de verzekering niet wilt uitkeren omdat je je niet aan de voorschriften gehouden hebt.

Let dus goed op!***

Reactie van TheoBierkens:

Ik zit met een gelijksoortig probleem. wij hebben 2 elektrische fietsen die samen 58 kg wegen. Plus de drager van 16 kg. Op mijn C4 mag en kan dit. Als ik een C3 wil aanschaffen heb ik dus een probleem!!
Kan toch niet?
Sterker nog, met gewone fietsen kom je ook al snel boven de 50 kg. Dan zou dus bijna niets op de trekhaak mogen??***

Reactie van Hoeve:

Als een auto met max.kogeldruk van 50 kg. Niet geschikt is, welke auto's van de middenklasse komen dan in aanmerking?
Wij willen een auto met hoge instap en met een automaat.
Graag wat merken waaruit wij verder kunnen kiezen.
Dank u wel.
Dit is een vraag, geen antwoord