Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelsysteem

Vraag gesteld door r.b auto op 2 januari 2018

Koelvloestof is snel op. Ik ben bij een garage geweest; geen lekkage bij de slangen en radiator. Waarom zoveel verlies van koelvloeistof .Kunt u mij hierover informeren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto verliest koelvloeistof maar er is geen sprake van een uitwendige lekkage.

Zonder zichtbare lekkage van buitenaf kan er in zo'n geval sprake zijn van een inwendige lekkage. In veel gevallen via de koppakking of soms via een scheurtje in het blok of cilinderkop. De koelvloeistof kan dan via de verbrandingsruimte verbrand worden. In een extreme vorm zou dat te herkennen kunnen zijn aan overmatig veel witte rook (waterdamp) uit de uitlaat. Koelwater kan eventueel via een waterkanaaltje in het blok óók weglekken naar een oliekanaal. In zo'n geval zou koelwater vermengd kunnen worden met motorolie waardoor het een modderachtige kleur krijgt. De motorolie kan ook in het koelsysteem terecht komen met vaak vieze drijvende oliedrap in het expansietankje.

Een garage moet wel in staat zijn om zonder uitwendige lekkage de motor te checken op inwendige lekkage. Er is een speciale tester die kan vast stellen of er uitlaatgassen terecht komen in het koelsysteem. Dat zou dan in de meeste gevallen kunnen duiden op een lekke koppakking.