Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht trekhaak

Vraag gesteld door A.bar op 29 april 2016

Ik heb een fietsen drager voor 3 fietsen mijn trekhaak mag 75kg dragen gewicht is van fietsen en drager 72kg maar mijn vraag is hoe zit het met de krachten die als het ware op de ronding van de trekhaak komen, ik bedoel neerwaartse hevel druk door het gewicht.
Gr

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het effect van het verticale gewicht op de kogel van een trekhaak.

De kogeldruk zal in een dynamische situatie nogal variërend zijn. In uiterste gevallen zou de druk op de kogel zelfs negatief kunnen zijn, in ander gevallen misschien wel het veelvoudige van wat het statisch is en wat wettelijk maximaal is voorgeschreven.

Formeel wordt de kogeldruk vastgesteld door de autofabrikant met als uitgangspunt een veilige combinatie van auto en aanhanger. Een maximaal beladen auto met het maximale gewicht aan getrokken materieel moet wel veilig en verantwoord de weg op kunnen met een daarbij behorende maximale kogeldruk. Een fietsdrager valt wat voorgeschreven kogeldruk onder diezelfde noemer maar zegt feitelijk niets over de sterkte van de trekhaak. Wanneer u de kogeldruk niet overschrijdt is de trekhaak solide genoeg de dynamische krachten aan te kunnen. Het kan wel zijn dat een dergelijk gewicht ruim achter de achteras het rijgedrag wat kan beïnvloeden maar is de veiligheid van de trekhaak niet in het geding.