Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstofsysteemreiniging

Vraag gesteld door pmm op 12 februari 2018

Binnenkort eerste beurt (20.000 km) voor Ford Focus Wagon 1.1 Ecoboost (2017). Nu biedt dealer aan om, tegen extra kosten, het brandstofsysteem te reinigen. Ik zou denken dat dit, indien het nodig is voor het goed functioneren van de motor, onderdeel zou uitmaken van de beurt. Is dit toch nuttig om te laten doen? Of een overbodige extra bron van inkomsten voor de dealer?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het reinigen van het brandstofsysteem.

Het gebruik van deze middelen kan effect hebben, maar dat is lastig te meten. Dat geldt overigens ook voor het vaststellen van de kwaal: is er wel sprake van vervuiling?

Vergelijk het met premium brandstof, waar ook toevoegingen in zitten. Het gebruik van de toevoegingen (of brandstof met toevoegingen) zal moeten uitwijzen of functioneren, prestaties en verbruik van de motor voor de gebruiker dusdanig merkbaar verbeteren dat deze toegevoegde waarde de meerprijs waard is.

Reinigen (mits het juiste product in juiste dosering) kan nooit kwaad. Het brandstofsysteem staat er na een beurt (weer) fris bij. Het is alleen de vraag of het strikt noodzakelijk was, dus of er een probleem mee is opgelost.