Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij welke kilometer stand vervangen van remschijven en blokken

Vraag gesteld door Real op 9 mei 2016

Het betreft een Hyundai IX35 kenteken 96-TNH-3, bij welke kilometerstand moeten de remschijven en blokken vervangen worden? En wat zijn ongeveer de kosten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Remblokken en -schijven vervangen
U vraagt wanneer de remblokken en -schijven van uw Hyundai IX35 moeten worden vervangen. De levensduur van deze slijtage-onderdelen is nog het meest afhankelijk van rijstijl en rijomstandigheden. Het kilometrage waarbij ze vervangen moeten worden wisselt dus per auto. Heel gemiddeld genomen gaat een set remblokken zo'n 60.000 km mee, van een set remschijven is gemiddeld circa 100.000 km te verwachten, maar de afwijkingen op het gemiddelde kunnen groot zijn.

Uitgangspunt vervanging
De fabrikant geeft de minimale dikte van remschijven en remblokken op. Uitgangspunt daarbij is dat de auto de volgende onderhoudsbeurt veilig moet kunnen halen. Bij montage van nieuwe remschijven krijgt een auto altijd nieuwe remblokken. Als vervangen van remblokken nodig is, kan het soms efficiënter zijn (uren en materiaal) om de schijven meteen mee te nemen, ook al zijn die nog niet helemaal 'op'.