Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbags Mazda 6 spontaan geactiveerd. Op wie is dat te verhalen?

Vraag gesteld door JBZ73 op 16 augustus 2017

Beide zij-airbags van mijn Mazda 6 uit 2010 zijn vlak na elkaar tijdens het rijden spontaan geactiveerd. De Mazda is terug gebracht naar de Mazda importeur, maar die trekt zijn handen ervan af, omdat de Mazda de laatste 3,5 jaar niet bij een officiele Mazda dealer in onderhoud was. Zij geven aan dat er een niet-Mazda asseccoire ingebouwd is (Parrot systeem). Deze zat er echter al in toen ik de auto kocht en is bij mijn weten door een Mazda dealer ingebouwd. Zijn de kosten op iemand te verhalen of is dit dikke pech?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een Mazda 6 (bouwjaar 2010). Onlangs zijn beide zij-airbags vlak na elkaar tijdens het rijden spontaan geactiveerd. U vraagt zich af op wie de kosten te verhalen zijn.

Om uw vraag te kunnen beantwoorden heb ik iets meer informatie nodig. Graag zou ik antwoord op de volgende vragen ontvangen:

  • Van wie heeft u de auto gekocht; van een particulier of van een professionele verkoper?
  • Indien van een professionele verkoper: onder welke voorwaarden (BOVAG voorwaarden of andere voorwaarden)?
  • Wanneer heeft u de auto gekocht?
  • Heeft u eerder een storing gehad met de airbags (is het storingslampje gaan branden?)
  • Ik neem aan dat u gewoon op een weg reed zonder dat er uitzonderlijke omstandigheden waren (bijv. door een kuil rijden o.i.d.)


***

Reactie van JBZ73:

Auto hebben we in 2014 gekocht bij een Mazda dealer in Leiden onder BOVAG voorwaarden.
Een dag eerder ging het lampje af en toe branden. Daar ik in Frankrijk was ben ik niet gelijk naar een garage gegaan. Tijdens de eerste activatie stond ik stil voor een slagboom van een camping. Na overleg met een monteur van een Franse garage en van mijn eigen garage in NL ben ik doorgereden, maar na 100 km activeerde ook de airbag aan de passagierszijde. Er waren geen uitzonderlijke omstandigheden.***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

U heeft een Mazda 6, bouwjaar 2010, in 2014 bij de Mazda dealer onder BOVAG voorwaarden gekocht. U was in Frankrijk toen het storingslampje van de airbag af en toe ging branden. Nadat de eerste airbag geactiveerd was, heeft u overleg met een Franse en uw Nederlandse garage gehad. Na 100 km activeerde ook de airbag aan de passagierszijde.

Non-conformiteit
Wanneer u een tweedehands auto koopt, mag u verwachten dat deze auto de eigenschappen bezit voor veilig en normaal gebruik. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit (artikel 7:17 BW). Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, de koopprijs en de kilometerstand. U moet wel aantonen dat het gebrek (latent) aanwezig was tijdens de koop.

Ik heb uw vraag aan onze technische experts voorgelegd. Zij zijn van mening dat een brandend storingslampje van de airbag betekent dat er een storing is in het airbagsysteem, maar dit houdt volgens hen niet in dat u hoefde te verwachten dat de airbags onaangekondigd geactiveerd zouden worden. Het onverwacht activeren van de airbags kan immers zeer gevaarlijke situaties met zich mee brengen. Kennelijk vindt de verkoper ook dat u niet hoefde te verwachten dat de airbags zouden activeren; anders had hij u wel geadviseerd/moeten adviseren direct naar een garage te gaan.

Als aangetoond kan worden dat het gebrek (latent) aanwezig was bij de koop, kunt u de verkoper aansprakelijk stellen voor de herstel/vervangingskosten. Hij is immer uw contractpartij. Het is van belang dat u de verkoper in de gelegenheid stelt het gebrek te verhelpen. U kunt niet zomaar de auto laten repareren bij een derde en de kosten hiervan op de verkoper verhalen.

Mocht de verkoper niet reageren op uw bericht, dan kunt u hem nog per aangetekende brief aanschrijven. U kunt gebruik maken van ons stappenplan 'klachten na aankoop'.