Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verschil in geluid van een kapotte wiellager en cupping van mijn achterbanden?

Vraag gesteld door Toyota Yaris op 25 april 2016

Vorig jaar zijn de wiellagers van mijn 9jaar oude Toyota Yaris vervangen. Bij de apk keuring (ivm verhuizing bij een andere garage) moesten ze weer vervangen worden. En nu hoor ik weer een raar geluid. Mijn nieuwe garage beweert dat dat cupping van mijn achterbanden is. Ik geloof ze niet. Wat kan ik het beste doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het verschil is in geluid tussen een defect wiellager en gecupte banden.

Defecte wiellager
Dat onderscheid is inderdaad best lastig te maken. Soms merk je een bijgeluid van een gecupte band op wanneer deze bij elke omwenteling van het wiel even hoorbaar is en in frequentie toeneemt wanneer de snelheid omhoog gaat. Bij een defecte lager hoor je vanaf een bepaalde snelheid een continue zoemend of brommend geluid die in toonhoogte veranderd naarmate de snelheid omhoog gaat. Bij het laten uitrollen in vrij op een mooie vlakke teerweg, lukt het vaak dat onderscheid waar te nemen.

Cuppen
Cuppen komt meestal op de achterbanden voor. Door bij het links- of rechtsom je hand over het profiel te bewegen merk je vaak dat in één richting het profiel scherp en hoekig aanvoelt. Dat is dan duidelijk een indicatie van een gecupt profiel.