Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

tikkende klepstoters

Vraag gesteld door j.korver op 26 februari 2018

Ik heb een (garantie/service) probleem met mijn dealer. Mijn Dacia duster 2015 heeft sinds een klein jaar bij koude motor en toerental rond de 2500 een tikkend bijgeluid. Paar keer naar dealer geweest met deze klacht. Uiteindelijk werd als probleem een hoog olieverbruik opgegeven, wat software matig zou zijn opgelost. Echter mijn klacht bleef. uiteindelijk een monteur mee op proefrit geweest, die constateerde dat het de hydraulische klepstoters zijn. Volgens de dealer een heel normaal bijgeluid. ik ben het daar niet mee eens en wil het binnen de garantietermijn van 3 jaar opgelost hebben, hetgeen de dealer afwijst. Is dit een normaal bijgeluid en een normale afhandeling van mijn klacht? Kan dit probleem in de toekomst problemen opleveren en dus kosten met zich mee brengen?? vr.gr. J.korver

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Dat lijkt mij zeker niet normaal. Hydraulische klepstoter kunnen na een koude start even tikken (de olie heeft tijd nodig om de klepstoters te bereiken). Maar daarna moet het tikken verdwenen zijn.
Als hij echt niet wil meewerken zou ik hem een brief of fax (rechtsgeldig bewijs) sturen waarin u melding maakt van uw klacht en zijn weigering. Komt het dan later tot een probleem, dan staat u sterker.
(Ik verwacht overigens dat iemand van de ANWB ook nog wel hierop zal reageren.)***

Reactie van j.korver:

Zodra de motor warm is, verdwijnt het geluid. Rest te melden dat het tikkende geluid wel heftiger gaat klinken de laatste tijd. Ik vind/vond het geen normaal bijgeluid, vandaar mijn vraag en verschil van mening met de dealer. Ik hoop idd dat iemand van de ANWB zal gaan reageren.***

Reactie van Michiel Claesen:


U heeft een garantiegeschil met uw Dacia dealer ter zake tikkende klepstoters. De dealer doet het getik van de klepstoters af als zijnde een producteigenschap. U vraagt zich wat uw rechten zijn.

Tikkende klepstoters
Klepstoters behoren geen tikkend geluid voort te brengen (uitgezonderd in een enkel geval de eerste seconde bij starten auto). Nu de mate van het getik van de klepstooters steeds heviger wordt, kan je toch ook niet meer stellen dat er sprake van een producteigenschap.

Garantie
Ik adviseer u het gebrek schriftelijk te melden aan de dealer, met het verzoek het gebrek onder fabrieksgarantie te verhelpen.

Rechtsbijstand
Komt u niet tot een vergelijk met de dealer; schakel dan uw rechtsbijstand in.

Geschillencommissie
Mocht u onverhoopt niet over rechtsbijstand beschikken, dan heeft u de mogelijkheid het geschil ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.