Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomertje of reservewiel

Vraag gesteld door Mr.Move op 26 september 2017

Ik heb sinds juli dit jaar een Ford Fiësta uit 2014 zonder reservewiel.
Omdat die spuitbuis en compressor in mijn optiek niet werkbaar zijn, vraag ik mij af waar ik voor moet kiezen, een thuiskomertje of een reservewiel. Zowel mijn Ford garage als de bandenleverancier geven mijn geen duidelijke oplossing. Ik heb er banden met de maat 195/50 R15 82 H op liggen, maar als ik een band met dit formaat in de daar voorbestemde ruimte achterin plaats, dan steekt hij ca 10 cm uit en loopt de mat bol. Graag uw mening cq oplossing svp

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat verstandiger is; een thuiskomertje of een volwaardig reservewiel.

Een écht reservewiel krijgt de voorkeur omdat je dan zonder beperkingen je weg kunt vervolgen. Een bijkomend probleem is echter wat u zelf al schetst. Een volwaardig wiel is wat oversized voor de reservewiel uitsparing in de bodemplaat en zal inderdaad uitsteken. Ik kan me voorstellen dat u de laadvloer vlak wilt houden en is daarom een thuiskomertje een prima alternatief. De beperking is echter de maximale snelheid van 80 km/h én de voorkeur deze niet op de vooras te plaatsen wanneer je daarmee nog een flinke afstand wilt overbruggen.

Maar met het noodwiel bent u weer snel mobiel met de bedoeling op een zo kort mogelijk termijn weer een volwaardig wiel onder de auto te krijgen. Overigens wordt een nood/reservewiel meer niet dan wél gebruikt en is de kans op een lekke band statistisch klein. Maar wat mij betreft in tijd van nood een veel beter alternatief dan het gehannes met een reparatieset.