Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn citroen berlingo 1.6 schakelt lastig uit zijn 4e en 2e versnelling bij afremmen op de motor. Kan het kantelen van de motor hier de oorzaak van zijn?

Vraag gesteld door jacko op 4 september 2015

Vooral bij het rijden met de caravan, wanneer je steeds in de goede versnelling wilt rijden, gaat het uit de 2 en 4 schakelen moeilijk. Bij opschakelen gaat alles soepel.
De garage "begrijpt niet wat ik bedoel"

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het gaat kennelijk om het terugschakelen vanuit 4 of vanuit 2 wat u kennelijk als moeilijk ervaart. In ieder geval moeilijker dan bij het opschakelen. Het zou kunnen dat de koppeling misschien onvoldoende vrij komt. Dat zou bij het terugschakelen wat nadrukkelijker merkbaar kunnen zijn dan het opschakelen. Vermoedelijk betreft het hier een hydraulisch bediende koppeling en zou frisse vloeistof en gelijktijdig het systeem ontluchten misschien de oplossing kunnen zijn. Verder zou een versnellingsbakolie verversing nog kunnen helpen wanneer het functioneren van de koppeling in orde blijkt te zijn. Het kantelen van de motor lijkt me minder voor de hand liggend omdat de bak dan juist eerder uit de gekozen versnelling schiet.