Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een lichte aanhangwagen met nederlands kenteken met een buitenlands voertuig (Oostenrijk) in Nederland worden getrokken?

Vraag gesteld door simml op 10 mei 2016

Oostenrijkse vrienden komen met hun auto op bezoek en willen onze lichte aanhangwagen met nederlands kenteken (wit) een paar dagen gaan gebruiken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een licht aanhanger van minder dan 750 kilo in Nederland door een buitenlands gekentekende auto getrokken mag worden.

Formeel moet de getrokken aanhanger wel dezelfde cijfer-letter kenteken combinatie voeren als van het trekkende voertuig. Onder de 750 kilo heeft een aanhanger of caravan immers geen eigen kenteken. Uw Oostenrijkse vrienden moeten dus wel een kentekenplaat meenemen die dan gedurende hun gebruik op uw aanhangertje moet zitten.***

Reactie van simml:

Geachte heer van der Drift,
Bedankt voor de informatie. Het meeste is helemaal duidelijk.
Niet helemaal duidelijk is mij nog het volgende detail: Welke soort kentekenplaat zouden zij dan mee moeten nemen ? Zij hebben zelf geen aanhangwagen met een bijbehorende kentekenplaat. Wat de oostenrijkse instantie wel op aanvraag verstrekt is het zog. "Deckungskennzeichen" (rode kleur met witte cijfer-letter combinatie...dezelfde als van het trekkende voertuig) wat gebruikt dient te worden om een buitenlandse aanhangwagen (fietsendrager, caravan etc...) door Oostenrijk te kunnen trekken. Maar volgens de oostenrijkse instanties mag dit "Deckungskennzeichen" niet in het buitenland worden gebruikt.

Alvast bedankt voor uw reactie.***

Reactie van Jos van der Drift:

Omdat de kentekenplaat van de trekkende auto niet meer afleesbaar is moet bij een aanhanger onder de 750 kilo zonder eigen identiteitsbewijs dus een plaat gemonteerd worden met de cijfer-letter combinatie van de auto. In Nederland is dat een witte plaat en in Oostenrijk zal je in een zelfde situatie aldaar ook een plaat bij moeten laten maken om met een aangekoppelde aanhanger het kenteken van de auto te kunnen aflezen. Ik heb helaas niet kunnen achterhalen welke plaat dat precies is en waar dat aan moet voldoen. Wat dat betreft is dat in elk land weer anders geregeld. Maar een feit is dat het overeenkomstig de auto moet zijn met het advies vanuit Oostenrijk wel een landensticker mee te nemen die formeel ook op de aanhanger geplakt moet worden.

Uw Oostenrijkse vrienden kunnen het best even informeren bij onze zusterclub de öamtc.