Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan chiptuning trekkracht van Nissan Qashqai 1.6i 117 pk van 2012 verhogen

Vraag gesteld door Jan van der Feen op 16 augustus 2016

Sinds 2012 heb ik een Nissan Qashqai 1.6i (117pk). Tijdens de vakantie trekt de auto een lichte caravan: Kip Compact 37 van 2001, beladen gewicht max. 900kg.
Hoewel het een lichte caravan is, merk ik dat bij forse tegenwind en hellingen de trekkracht in de lage toerentallen teleurstellend is.
Via het wen kwam ik op het idee om de motor te laten chiptunen. Vtune in Huizen geeft aan m.b.v. 'VTune Piggyback' de motorprestaties te kunnen verbeteren: van 117 naar 129 pk en 158 Nm naar 185.
Is het raadzaam om dit te laten doen? Ik heb nog een jaar fabrieksgarantie op de auto: vervalt die dan niet?

Vr. groet,
Jan van der Feen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het chiptunen van uw Nissan Qashqai.

Met het betreffende product en het bedrijf hebben wij geen ervaring. Wij zijn echter van mening dat er bij een motor zónder turbo weinig te halen valt. En wat de fabrieksgarantie betreft, kan een ingreep in het motormanagement in bepaalde gevallen ook tegen u gebruikt worden.

Natuurlijk is de 1,6 wat trekkracht redelijk beperkt. Maar met een caravan van 900 kg, twee personenen in de auto en nog zo'n 100 kg bagage scoort deze Nissan als trekkauto nog altijd ''redelijk tot goed''. Een feit is echter wel dat de maximale trekkracht bij 4400 toeren wordt bereikt. Laag in toeren is er gewoon te weinig trekkracht maar dat is het motorkarakter. Wanneer er extra trekkracht gewenst is, is terugschakelen voldoende om in een hoger toerengebied wel over meer trekkracht te beschikken.

Technisch vraag ik me dus af of het bedrijf méér PK en koppel na de ingreep op papier kan waarmaken.