Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is koerslijst marktconform

Vraag gesteld door Bikerider op 14 augustus 2018

Ik zoek een Lexus CT van 3-4 jaar oud. Gemiddelde vraagprijs ligt zo’n €2000 boven de ANWB koerslijst. Aanbieders zeggen dat die lijst niet marktconform is en willen zeker niet zoveel zakken. Wordt ik genept?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ANWB/Bovag Koerslijst.

De Koerslijst wordt iedere twee maanden weer herzien en heeft de markt permanent de aandacht en óók wel tussentijds aangepast. De prijsbepalingen vinden plaats in nauw overleg met de Koerslijst commissie. Naast de Bovag en de ANWB zijn daarin ook vertregenwoordigers van de autobranche actief zoals automobielbedrijven en leasemaatschappijen. Ik wil dus benadrukken dat de markt nauwgezet wordt gevolgd en indien nodig aangepast in de Koerslijst en marktconform is.

In dit geval hebben we voor de zekerheid de genoemde lexus nog eens nader bekeken en geen reden gevonden de Koerslijst aan te passen.

De ervaring leert wel dat juist de duurdere exemplaren het langst worden aangeboden en een reëel geprijsde eerder een nieuwe eigenaar vindt. En een vraagprijs is niet altijd het bedrag waar de bewuste auto voor weg gaat. Marges van 2000 euro zijn tot zekere hoogte wel onderhandelbaar. Dus schroom niet om met een tegen bod te komen. En een steekproef in de markt levert ook exemplaren op de zelfs onder de Koerslijstprijs uitkomen. Zelfs bij een dealerbedrijf.