Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een nissan qashqai met 2.0 lt motor een goede trekker om een caravan van 1000 kg te trekken, of is een 1.6 lt ook voldoende?

Vraag gesteld door stone op 7 mei 2016

Het gaat er vooral om als je in bergachtig gebied komt of deze auto geschikt is daarvoor.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U informeert naar de eigenschappen als caravantrekker van de Nissan Qashqai. Uit uw vraag maak ik op dat het om een gebruikte auto gaat.

De tweeliter benzinemotor (geleverd tot 2014) heeft geen enkel probleem met een caravan van 1000 kg. Ook in de bergen zijn de verwachte prestaties goed.
Met de 'oude' 1.6 motor (zonder turbo, 84 kW, 115 pk) doet de combinatie het op hellingen matig tot redelijk. Op de vlakke weg is prima met het verkeer mee te komen, de verwachte prestaties zijn dan ook redelijk.

Of de 1.6 84 kW motor voor u zal voldoen hangt ook af van de verwachtingen en wensen die u zelf heeft. Op momenten dat de auto flink moet trekken zoals bij invoegen, heuvels en bergen, zult u bij de 1.6 eerder moeten terugschakelen om uit de motor te halen wat er in zit. Dat is technisch geen probleem, maar wat minder comfortabel.***

Reactie van ml de haas:

Wat van belang is, is het aanhangergewicht dat de auto mag trekken. Hier mag u niet overheen gaan.
Hoe sterk de auto werkelijk is, kunt u aflezen aan de hoogte van het maximum koppel; dat is de maximale trekkracht.
Vroeger keek je slechts naar de motorinhoud; dat is tegenwoordig anders.
En als de auto een motormanagementsysteem heeft, is het misschien mogelijk om de software anders te tunen zodat de motor meer vermogen levert.