Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is balanceren van wiel na demontage bij grote beurt nodig?

Vraag gesteld door janbaars op 3 januari 2017

Toyota Hiace 2004 2,5D-4D 245.000km
Mijn garage rekent € 25 voor het zonder opdracht controleren van de balans van de voorwielen. Balanceren bleek niet nodig. Toen ik hier bezwaar tegen maakte zei men dat controle nodig was omdat de wielen voor remcontrole er af zijn geweest.

Ook is voor € 120 BG additieven 109E,112E en 245E toegepast.
Was dat allemaal nodig?

Wat is uw mening.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over verrichte handelingen tijdens de grote beurt.

Het balanceren of in dit geval het controleren van de wielen op onbalans vind ik in het kader van een grote beurt niet per definitie een overbodige handeling. Zeker wanneer wielen gedemonteerd zijn of soms van voor naar achter gewisseld, is dit geen ongebruikelijke actie. Uiteindelijk wil de garage ongetwijfeld ook bereiken dat de auto merkbaar prettiger rijdt na de grote beurt zoals bijvoorbeeld het wegnemen van onbalans in de wielen.

De genoemde additieven zijn motor reinigende en prestatie verhogende toevoegingen en is er een brandstofsysteem reiniger toegepast. Dit is een flinke kostenpost waarbij ik van mening ben dat dit eerst in overleg met de klant dient te geschieden. Misschien heeft de garage een gegronde reden of zijn er specifieke klachten waardoor het raadzaam is deze toevoegingen in te zetten. Maar nogmaals wel gemotiveerd en in overleg met de klant omdat dit in de regel extra handelingen en kosten zijn en niet per definitie in de onderhoudsvoorschriften zijn opgenomen.