Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ik zoek benzine zonder bio ethanol

Vraag gesteld door Arnoud Carp op 15 augustus 2018

Ik zoek naar de verkrijgbaarheid van benzine zonder bio-ethanol toevoeging. Ik bezit een oldtimer: een White uit 1904. dit is een stoomauto met gas brander voor de ketel. het gas wordt gevormd door benzine onder druk te verdampen (systeem Primus) verdamping van benzine met bio ethanol destilleert de benzine af en bij afschakelen door de thermostaat blijft het residu van bio ethanol achter in de verdamper en veroorzaakt foute ontsteking van de brander. De auto functioneerde perfect na een volledige machine revisie op Isle of Man waar geen bio ethanol wordt bijgevoegd bij de eerste keer tanken in Nederland trad de genoemde storing op met als gevolg een gebarsten brander: Reparatie kosten $7500.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert


'Welke benzine bevat geen (bio-)ethanol' is uw vraag aangaande uw klassieke auto. Oldtimers zijn in de regel niet geschikt voor brandstof met toevoeging van ethanol.

Deze vraag is reeds eerder beantwoord op ons platform.

De brandstoffen Competition 102 van Salland Olie (onder meer verkrijgbaar bij de stations van Firezone) en BP Active Ultimate 98 zijn vrij van ethanol. Dat zijn de enige twee ethanolvrije benzinesoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor zover wij kunnen nagaan. Een disclaimer is namelijk op zijn plaats, want niet elke oliemaatschappij vermeldt deze informatie in hun productinformatie. Van BP bijvoorbeeld hebben wij bovenstaande info van de manager Communications & External Affairs.