Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een diesel met Euro 5 aanschaffen?

Vraag gesteld door Adrie1 op 20 mei 2017

Kan ik nog met een gerust hart een camper aanschaffen met een dieselmotor Euro 5 of moet ik zoeken naar een met Euro 6? Ik twijfel er over of ik met een diesel Euro 5 nog jaren stadjes en dorpjes kan bezoeken, zonder te maken te hebben met milieu-maatregelen. Graag hierover uw mening.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Aanschaf camper met emissienorm Euro 5
U vraagt of u nog een camper kunt aanschaffen met dieselmotor emissienorm Euro 5 in verband met milieuzones. Personenauto's met een dieselmotor en emissienorm Euro 5 zijn verkocht tot september 2014 en bestelauto's tot september 2015. Wat er precies gaat gebeuren kan niemand voorspellen.

Blauwe sticker
Duitsland is bezig met een blauwe sticker die toegang geeft voor voertuigen met emissieklasse Euro 6. Als de blauwe Euro 6 sticker er eenmaal is zal het zeker nog jaren duren voordat de groene sticker (Euro 4-5) geweigerd zal worden.

Toekomst
U kunt dus gerust nog een camper kopen met emissienorm Euro 5. Bovendien zijn de milieuzones in de centra van de steden. Om een stad te bezoeken kunt u in de toekomst op een P+R buiten de stad parkeren en de stad per openbaar vervoer bezoeken, maar dat zal naar mijn inschatting nog jaren duren.