Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel wel of niet

Vraag gesteld door Ron1968 op 11 december 2018

Helaas door een aanrijding is onze Fabia Combi 1.4 benzine uit 2004 total loss. We zijn nu aan het kijken voor een andere Fabia (helaas beperkt Budget). We wonen in Amsterdam en werk in Almere. Ik heb een Skoda Fabia Combi 1.4 TDI Greenline Business Line gezien voor 3900 euro met kmstand 110234. Ik rijd ongeveer 25000 per jaar. Nu met alle nieuw regels qua Milieu eisen en Milieuzones mag ik dan straks de stad nog wel in en is het wel of niet verstandig om een diesel te nemen of toch gewoon een benzine uitvoering.
Ik hoop dat jullie me kunnen adviseren

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een Fabia diesel op basis van uw jaarkilometrage een verstandige vervanger is.

Wanneer ik binnen het zelfde budget en bij 25.000 km op jaarbasis naar de autokosten kijk van een Fabia diesel én benzine is er een klein financieel voordeel voor diesel. Dat verschil is slechts één cent per kilometer. Maar met een blik in de toekomst, uitgaande van toch zeker wel zo'n 5 gebruiksjaren, zie ik dat voordeel al snel de kant opvallen van benzine. De afschrijving van een diesel zal alleen maar nóg nadrukkelijker gaan worden. Het nog maar kleine verschil tussen een liter diesel en benzine zal óók steeds dichter naar elkaar kruipen. Ook wat MRB betreft zal een diesel de komende jaren fiscaal ook steeds zwaarder belast worden.

Hoewel er in dit stadium nog geen milieuzones zijn die deze diesel buiten de stadspoorten zal houden, sluiten we niet uit dat dit op termijn wel het geval zou kunnen zijn. Maar wanneer we op basis van uw gebruik kijken naar de meest verstandige brandstofsoort komt benzine tóch weer bovendrijven.

Daarbij komt ook dat motorische gebreken zoals aan verstuivers of roetfilter bij een diesel een flinke stempel kunnen drukken op de onderhoudskosten. Bepaalde buitensporige gebreken zijn in de regel van een benzine auto ook vaak wat minder prijzig. Dus ook wat duurzaamheid en betrouwbaarheid betreft is benzine een verantwoorde keuze.