Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagrijverlichting DRL

Vraag gesteld door Stef71 op 8 november 2016

Zie af en toe auto's rijden in het donker zonder dat ze achterlicht voeren...Als ik ze inhaal zie ik wel verlichting aan de voorkant, waarschijnlijk dag verlichting.
Wordt bij deze nieuwe autos met dagverlichting niet automatisch de achterlichten aangedaan op het moment dat het donker wordt? en of is het in de auto niet zichtbaar dat alleen voorlicht wordt gevoerd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over dagrijverlichting.

Niet iedere automobilist realiseert zich dat dagrijverlichting geen ‘gewone’ verlichting is. Dagrijverlichting is in 2011 ingevoerd op nieuwe automodellen. Deze verlichting - vaak bestaande uit led-lampen – verhoogt de zichtbaarheid voor het tegemoetkomend verkeer en levert zo een bijdrage aan de verkeersveiligheid. De verlichting gaat automatisch aan als de auto start. De achterlichten van de auto branden dan echter niet en daar zijn automobilisten onvoldoende op bedacht.

Gelukkig is uw omschreven klacht al eerder erkend en zijn er inmiddels maatregelen getroffen. Vanaf 30 januari 2015 moet er in nieuwe typen auto’s een automatische schakeling van gedimd groot licht aanwezig moeten zijn, óf zal de DRL moeten branden in combinatie met andere verlichting, maar tenminste samen met achterlichten. Fabrikanten hebben de keus uit deze twee mogelijkheden. Daarmee is in ieder geval het probleem niet brandende achterlichten opgelost, echter niet voor de eerdere generatie DRL voertuigen.

Wat echter blijft is dat als het donker wordt en bij slecht zicht moet de automobilist zélf alert zijn om ook de gewone verlichting aan te zetten. Uiteraard zijn er ook veel auto's met een automatische schakeling van dimverlichting. Maar bij slecht zicht zoals bij ernstige regenval of mist werkt dat in veel gevallen niet en moet deze verlichting tóch handmatig ingeschakeld worden.

 

Reacties

M. de Ruiter

Auteur - 12 december 2023

Waar Anwb actie op zou moeten nemen is dat DRL bij mist geen achterlichten laat zien. Is het eerst wachten op tientallen doden bij mist en file? Ik zie al 20 jaar auto's zonder achterlicht bij mist. Meestal hebben ze geen idee. Rijbewijs invorderen. Of gewoon altijd licht aan zoals in Scandinavie. Zeer merkwaardig dat RDW geen eisen stelt. Tja overheid=incompetent inmiddels, of gaan per trein