Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verschil tussen winterbanden en en off road winterbanden voor mijn Mazda CX5?

Vraag gesteld door Offroad op 8 september 2017

Graag advies voor aanschaf winterband of off road winterband voor Mazda CX5

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt het verschil tussen off-road banden en winterbanden.

Een off-road band laat duidelijk een grof profiel zien voor meer grip op een onverharde ondergrond. Ik zie dat niet gauw onder een Mazda CX5 maar meer onder een 4x4 terreinwagen verschijnen. Zo'n band is veel te grof voor comfortabel rijden over de verharde weg en is echt ontwikkeld voor off-road prestaties.

Misschien doelt u meer op M+S banden die vaak wel onder dergelijke SUV's terug te vinden zijn. Dit zijn ook wat grovere banden maar lang niet zo nadrukkelijk als bij échte terreinbanden. Deze banden zijn geacepteerd onder omstandigheden wanneer winterbanden verplicht zijn. Echte winterse prestaties zijn er echter niet en slaat M+S meer op Modder dan op Sneeuw.

Een winterband laat een profiel zien met veel meer verfijning. De rubbersamenstelling is ook meer gericht winters gebruikt. En het gedetailleerde profiel met lamellen en inkepingen grijpen zich vast aan een besneeuwde, gladde ondergrond. Bij winters gebruik en zeker wanneer er nadrukkelijk sprake is van winterse omstandigheden is een winterband de beste band. Een all-season band vertegenwoordigd de eigenschappen van een zomer- en winterband met wat beperkingen onder wat extremere zomerse en winterse weeromstandigheden.

Zie voor aanvullend aankoopadvies onze bandentests.