Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom geen informatie over kogeldruk bij koop fietsendrager

Vraag gesteld door quark op 4 mei 2020

Heel enthousiast wilde ik enige tijd geleden een fietsendrager kopen voor het vervoer van 2 elektrische fietsen. Ik was verschillende winkels af geweest en besloot die bij de ANWB aan te schaffen.

Toevallig moest ik die dag nog even bij mijn garage langs en toen ik hier heel enthousiast mijn verhaal vertelde kreeg ik te horen dat mijn auto een trekhaak heeft die maar een toelaatbare kogeldruk van 44 kg heeft, dus dat ik hier nooit en te nimmer een fietsendrager plus 2 elektrische fietsen op mag vervoeren ook niet zonder accu.

Waarom wordt dit niet door de verkopers verteld? Ook niet door de ANWB die toch staat voor een veilig weg gebruik? Als ik nu zo rond kijk zie ik erg veel kleinere auto's rond rijden met fietsendrager met 2 elektrische fietsen erop. Deze mensen zijn dus niet verzekerd en zonder dat ze het weten in overtreding.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt waarom er geen informatie wordt verstrekt over kogeldruk bij de aanschaf van een fietsenrek.

Op onze website hebben wij uitgebreid aandacht besteed aan de aanschaf van een fietsenrek en de kogeldruk. Ook op ons platform www.anwb.nl/experts is hier al veel over geschreven.

Ik heb er geen zicht op of bij elke verkoop de koper op de maximale kogeldruk van zijn auto gewezen wordt.

 


***

 

 

 

Reactie van quark:

 

 

Zie nu dat er bij de trekhaken in de ANWB winkel een bordje met informatie staat, hier staat nu met kleine lettertjes op denk aan de voorgeschreven kogeldruk.

 


***

 

 

 

Reactie van Eabas:

 

 

Ook wij zaten met het probleem van kogeldruk en het vervoeren van 2 elektrische fietsen. We hebben beiden een volkswagen Up en de kogeldruk mag maar tot 52.5 kg. Gewicht van drager en fietsen zonder accu was 62 kg. Dus een probleem. Na heel veel navragen rondkijken op internet en forums met deze vraag zijn we er nu achter dat we met de Up nooit twee elektrische fietsen zouden kunnen meenemen. Waar we wel achter kwamen is via de site trekhakencentrum, dat de kogeldruk van de trekhaak bij sommige auto,s verhoogd kan worden. Ook kleine auto's. Helaas voor ons niet bij Volkswagen up. Maar wou dit toch graag Onder de aandacht brengen omdat het voor sommigen met een kleine auto of midden segment auto een oplossing kan zijn.

We hebben nu een volkswagen polo gekocht en daar komt een trekhaak onder met een kogeldruk van 85 kg. We kunnen onze fietsen dus straks met een gerust hart meenemen.

Ter info bij de technische gegevens van de polo staat een kogeldruk van 55 kg. Wat dus niet er bij verteld word is dat bij de polo een trekhaak tot 85 kg kogeldruk eronder mag. De kogeldruk mag voor een polo verhoogd worden. En zo zijn er dus meer auto's waarbij dat kan en mag. Deze info kun je navragen bij de site dus van trekhakencentrum.nl

MvG

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van quark:

 

 

Wil u niet flauw maken, maar een trekhaak fabrikant/centrum kan nooit een trekhaak met meer capaciteit plaatsen. De autobouwer bepaalt wat en welke trekhaak er onder een auto mag, als zij dit hebben bepaald is dit niet meer te veranderen. Vraag dit maar na bij de RDW.

 


***

 

 

 

Reactie van Eabas:

 

 

Misschien had ik iets duidelijker moeten zijn. Maar de info of de kogeldruk hoger kan dan wat bij de technische gegevens staat, komt uiteindelijk van de fabrikant. De Kogeldruk van de Up en polo is daar nagevraagd, wel door het Trekhakencentrum. En ook heel duidelijk gesteld door de fabrikant met de Up zeker niet over de 52.5 kg heen te gaan.

Mvg

 

 

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van quark:

 

 

Max kogeldruk door VW vastgesteld voor een Polo 50 kg

https://www.volkswagen.nl/modellen/polo/technische-gegevens

 

Gewichten Massa rijklaar1105 kgToelaatbare asbelasting, voor830 kgToelaatbare asbelasting, achter830 kgKogeldruk50 kgMaximale dakbelasting75 kgToelaatbaar gew aanhanger geremd800 kgTrekgewicht aanhangwagen, ongeremd550 kg

 

 


***

 

 

 

Reactie van Eabas:

 

 

Gebeld met de rdw en het uitgelegd. Het is geen enkel probleem om met een verzwaarde trekhaak van 75 kg de weg op te gaan. Waar de rdw op let is dat je het totaalgewicht van de beladen auto wat die maximaal mag hebben maar niet overschrijdt in het geval van de polo 1620 kg.

De trekhaken specialisten hebben afspraken met de fabrikant tot welk maximale kogeldruk er een trekhaak onder mag. Dit kan dus afwijken van wat er bij de technische gegevens staat. Bij aanhouding word er gekeken na de maximale kogeldruk van wat er op de trekhaak staat die er onder is gemonteerd. Dus ja wij gaan nu met gerust hart de weg op.

Mvg.

 

 


***

 

 

 

Reactie van quark:

 

 

Dan nog 1 vraag? wat zegt uw verzekeraar hiervan? Wat indien u een ongeluk krijgt? Heeft u dit allemaal schriftelijk vastgelegd? Ben hier zelf namelijk heel intensief mee aan het uitzoeken geweest. Heb nu een fiets aanhangwagentje.
Ook ik heb van winkels en trekhaak specialisten deze verhalen gehoord en alles werd wat lacherig gebagatelliseerd. "Ach meneer wat kan u overkomen en iedereen doet het. "

Maar niemand wilde mij iets zwart of wit zetten. Kreeg een heel ander verhaal van zowel RDW, politie en verzekeringmaatschappij. Mij werd verteld: wat in de technische specificaties staat, geldt en hier mag nooit en te nimmer van worden afgeweken.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Eabas:

 

 

Das wel tegenstrijdig dan van de RDW ik heb een man van de technische dienst gesproken.

Wij hebben ook al naar zo'n fietsaanhanger gekeken, maar met een Up kun je dat zo wie zo vergeten want deze mag zo wie zo niets trekken. Blijft een lastig probleem dus. In ieder geval.

Bedankt voor de reacties en nu blijkt dat het dus toch nog geen oplossing is maar wel een stukje wijzer.

Mvg Bea

 


***

 

 

 

Reactie van quark:

 

 

Lees dit ook even


https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/maximale-kogeldruk-trekhaak-elektrische-fiets-overschreden-wat-n