Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillen bij Koppeling/Versnelling

Vraag gesteld door Peter uit Oss op 20 november 2015

Sinds 10 maanden hebben wij een Peugeot 308 SW van ongeveer 2 jaar oud. Wat opvalt is dat deze in de 5e versnelling tussen 80-120 km een ratelend geluid maakt. Dit veroorzaakt de versnellingspook. Bij navraag bij de dealer werd verteld dat dit bij meer auto's van dit type het geval is en dat dit heeft te maken met stangen of kabels die in de versnellingsbak lopen en bij een bepaald toerental trillen. De kabels kunnen anders worden aangespannen en de stangen aangepast maar dan zal het trillen bij een ander toerental gebeuren. Het kan dus niet worden verholpen.
De vraag lijkt een beetje op die van 9 juni 2015 over een Peugeot Partner.

Is dit een bekende klacht en kan dit worden verholpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een ratelend geluid bij uw Peugeot 308 SW in de 5e versnelling tussen 80-120 km/u.

Zoals óók in een eerder bericht waar u aan refereert is het belangrijk om éérst het niveau van de bakolie te controleren. Verder zou u tijdens dit bijgeluid de koppeling in kunnen trappen. Wanneer het verschijnsel dan weg is, komt het geluid zo goed als zeker uit de transmissie. Het is niet duidelijk welk motortype 308 het betreft maar het twee-massavliegwiel wil ook nog weleens bijgeluiden vertonen.

De verklaring van de dealer ken ik overigens niet. U meldt dat de Peugeot nu 10 maanden in uw bezit is en nu ongeveer 2 jaar oud is. Wellicht is er dus sprake van garantie. Ik ben écht van mening dat dit geen gebruikelijk geluid is en dat de garage de klacht moet verhelpen. Een bijgeluid in de 5e versnelling is een gebrek en moet er wat mij betreft gewoon uit. Desnoods de garage schriftelijk aansprakelijk stellen en sommeren de Peugeot van dit bijgeluid te verlossen.