Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remslangen nu of over 7000 km vervangen

Vraag gesteld door DeKeet op 5 september 2018

Bij de APK stelde mijn BMW garage dat er haarscheurtjes in de voorste remslangen zitten en samen met mijn voorrem blokken beter nu vervangen konden worden, goed doe maar en hij zou om 5 uur klaar zijn. Later werd ik gebeld dat dit niet lukte en ik rustig tot mijn oliebeurt over 7000 km kan wachten, de remblokken hebben nog 5 mm. Zo rustig denk ik daar niet over, eerst is het beter om remslangen/blokken nu te vervange en vervolgens pas over 7000 km. Wat moet je daar nu weer mee? Zeggen die garages maar wat? Als leek heb je geen weerwoord, is het een verdien model? Eerder vervangen betekent immers dat ze volgende keer ook weer eerder aan de beurt zijn. Men heeft mij verzekerd dat de auto veilig is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de remslangen van uw BMW.

Ik heb niet de indruk dat de remslangen en remblokken reden tot APK afkeur zijn geweest en dat uw auto dus gewóón goedgekeurd is. Anders zou de auto feitelijk onveilig zijn wanneer met name de remslangen ernstige scheuren vertonen. Ik heb dus duidelijk de indruk dat hier sprake is van aanbevolen werkzaamheden en niet in relatie tot de APK. Vandaar ook waarschijnlijk de opmerking dat dit makkelijk over 7000 km kan.

Op zich wel merkwaardig dat er eerst gemeld is dit beter meteen maar te vervangen. Ik denk dat u dat moet beschouwen als een zakelijke aktie; de auto is er nu toch, de klant is binnen en mogelijk kunnen we meerwerk halen uit de APK, door aan te bieden dit meteen te kunnen doen. Wanneer het dan om een of andere reden niet lukt die dag ligt alles ineens een stuk genuanceerder.

Heeft u een APK goedkeur rapport zónder reparatie advies, mag u er vanuit gaan dat de genoemde geadviseerde reparaties niet heel erg noodzakelijk zijn in dit stadium. En een remblok met 5mm voering heeft nog wel de nodige veilige kilometers voor de boeg. Onder de 3 mm remvoering is vervanging wel aanbevolen. Ik vertrouw op het oordeel van de garage maar het tegenstrijdige reparatie advies maakt uw onzekerheid en wantrouwen volstrekt begrijpelijk. Wat communicatie betreft niet zo'n goede beurt dus.***

Reactie van DeKeet:

Dank voor uw uitgebreide antwoord. Ik heb inderdaad een APK rapport zonder opmerkingen/aanbevelingen.***

Reactie van DeKeet:

Dank voor uw uitgebreide antwoord.