Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ik ruik uitlaatgas in cabine bij start koude motor.

Vraag gesteld door Marcant op 6 januari 2016

dieselauto. uitlaatgas ruik ik heel even, daarna is het weg als ik wegrijd. garage kan niks vinden. wat zou het kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ruikt na het starten heel even diesel uitlaatgassen in het interieur.
De garage heeft kennelijk niets kunnen vinden en dat is op zich 'n goed teken.

Een dieselmotor zal in opwarmfase uitlaatgassen afvoeren wanneer er nog geen sprake is van een volledige verbranding. De uitlaatgassen ruiken dan nogal zwaar en nadrukkelijk. Uiteindelijk is een diesel een zelfontbrander en heeft dus tijd nodig om op temperatuur te komen, om vervolgens ook een betere verbranding te kunnen realiseren. De voorgloei-installatie is noodzakelijk om de motor koud voor te verwarmen om deze vervolgens aan de praat te krijgen, ervan uitgaande dat daar ook niets mee aan de hand is.

Dat een diesel koud nogal nadrukkelijk ruikt is op zich niet vreemd, maar wél dat u dit in het interieur opmerkt. Het zou kunnen dat een draaiende kachelventilator de uitlaatgassen even meeneemt naar binnen bij bijvoorbeeld het achteruit rijden. Verder zou u nog kunnen kijken of de achter- of kofferklep wel goed afsluit. Een achterkleprubber kan gescheurd zijn waardoor uitlaatgassen makkelijk in het interieur terecht kunnen komen. Dat geldt in mindere maten ook voor de portierrubbers. Mogelijk moet u de oorzaak in die richting gaan zoeken.