Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

gebreken niet geconstateerd bij APK keuring

Vraag gesteld door Nols op 11 januari 2017

Goedemiddag,

Bij de aanschaf van een occasion kwamen al binnen 2 weken de volgende gebreken aan het licht en moeten vervangen worden

• Distributieketting
• Vanos uitlaat
• NOX sensor
• 4 injectoren + bougies

Nou heeft de auto bij aflevering een APK gekregen. Hadden deze gebreken dan niet geconstateerd moeten worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde gebreken bij de APK aan het licht hadden moeten komen.

De distributieketting als onderdeel op zich niet en een uitlaat moet deugdelijk gemonteerd zijn en gasdicht. De NOX sensor, injectoren en bougies kunnen misschien verantwoordelijk zijn voor het niet halen van bepaald emissiewaarden en/of een brandend storingslampje. Dan speelt het bouwjaar óók nog een rol of er dan sprake is van afkeur.

In ieder geval is het altijd lastig concreet aan te kunnen tonen of een gebrek van nu óók bij aflevering al speelde en of het toen afkeur had moeten zijn. Een feit is wél dat u dergelijke problemen niet hoeft te verwachten twee weken na aflevering. Dat is een feit. Daarmee staat u wat mij betreft veel zekerder mee in uw schoenen dan dan hard te kunnen maken dat de auto niet goedgekeurd had mogen worden.

Misschien moet u onze juridische handleiding Klachten na aankoop nader bekijken en dat traject inslaan, tenzij de leverancier erkent dat u van de genoemde componenten méér had mogen verwachten dan een levensduur van twee weken, en het dan ook kosteloos oplost.