Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energielabel BMW X1

Vraag gesteld door Aniro op 11 september 2016

Ik mag een nieuwe leaseauto kopen en mijn oog is gevallen op de BMW X1.
Volgens de leasemaatschappij keuze lijst kan ik een BMW X1 rijden maar nu ik de offerte heb van de dealer blijkt de X1 ineens een Engergie D-label te hebben. Terwijl ik alleen een A,B, oc Energielabel auto mag bestellen.
Heeft er mee te maken dat de X1 een levertijd heeft van 4 a 5 maanden en dus pas in 2017 afgeleverd kan worden en de huidige bestellijst voor 2016 auto's is. Aan de CO2 uitstoot van 104 g/km is niet veranderd, het is gewoon dezelfde (2016) auto.

Vreemd, wat klopt er niet of wel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het energielabel van de BMW X1.

Vermoedelijk gaat het om de 1.6 diesel versie met inderdaad 104 g/km aan CO2 en energielabel D. Bij de invoering van het energielabel voor auto's is er voor gekozen om op het energielabel de relatieve zuinigheid van een auto weer te geven. U kunt binnen elke grootteklasse kiezen voor een relatief zuinige auto. Auto's met een groen A-label zijn zuinig ten opzichte van andere auto's van vergelijkbare grootte. Auto's met een rood G-label onzuinig voor hun grootte. De betreffende X1 is dus minder zuinig dan de gemiddelde vergelijkbare auto in deze klasse. De veel grotere BMW 518 met méér CO2 haalt wel label C.

De aflevering in 2017 heeft hier geen invloed op. Eigenlijk zou uw werkgever hun lease acceptatiebeleid beter kunnen richten op de CO2 uitstoot.