Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

autostoeltjes test 2017

Vraag gesteld door Andjela op 3 januari 2018

op jullie site van de test autostoeltjes 2017 staan er twee autostoeltjes bovenaan. Eerste is Cybex Pallas M SL deze kan ik niet binnen Nederland vinden om te kopen de tweede is Cybex Pallas M-Fix SL deze kan ik namelijk wel vinden , maar mijn auto heeft geen isofix. Mijn vraag is is deze tweede stoel met isofix ook te gebruiken met driepunts gordel en of dit even veilig is ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een kinderstoeltje.

De meeste op de markt verkrijgbare Isofix autostoeltjes hebben naast een voertuigspecifieke goedkeuring ook een universele goedkeuring voor bevestiging met autogordels. Hiermee is het mogelijk het zitje met gordels te bevestigen. Hoe dit moet staat in de bedieningshandleiding van het autostoeltje. Van het betreffende merk en type stoeltje is er sprake van intrekbaar ISOFIX Connect-systeem en is dus te gebruiken in alle autostoelen met driepuntsgordels. Zie aanvullend ook de handleiding.

Het voordeel van ISOFIX is dat het risico op onjuiste bevestiging van het zitje afneemt. Omdat het stoeltje als het ware aan de auto verankerd wordt staat deze daardoor ook wat stabieler. Maar wanneer een ''gewoon'' stoeltje goed geplaatst wordt en de gordels op de juiste wijze gebruikt en afgesteld, valt het onderlinge verschil in veiligheid te verwaarlozen.