Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aanbetaling via overmaking per bank ontvangen

Vraag gesteld door Alwin van Urk op 28 augustus 2017

Iemand maakt per bank een bedrag over als aanbetaling om mijn auto te kopen.
vervolgens annuleer ik de verkoop van mijn auto aan desbetreffende persoon en stort het bedrag van de aanbetaling retour .
vraag : Ben ik als verkoper verplicht om mijn auto alsnog aan de "aanbetaler te verkopen

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de levering van een auto na aanbetaling.

Op het moment dat er een koopovereenkomst is gesloten is er de verplichting om de auto te leveren (verkoper) en de auto te betalen en af te nemen (koper). De afspraken die samen zijn gemaakt bepalen vervolgens de verdere verplichtingen over en weer.

Een koopovereenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk worden gesloten. In beide gevallen is de overeenkomst bindend. Het is wel makkelijker om een afspraak te bewijzen die op schrift staat. Mondelinge afspraken zijn lastiger aan te tonen.

In uw geval is een aanbetaling gedaan. Dit impliceert wel dat er een overeenkomst is geweest. Het terugstorten van deze aanbetaling maakt niet dat de overeenkomst niet meer van kracht is. Dat is alleen het geval als u samen met de koper besluit van de koop af te zien. Indien de koper de auto alsnog wil afnemen bestaat uw verplichting als verkoper dus nog om te leveren. Ook als u de aanbetaling heeft terug gestort.

Meer informatie over de aankoop van een auto vindt u op onze website.