Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zoemend geluid tijdens gas geven

Vraag gesteld door Rick Beentjes op 14 december 2016

Ik heb een vraag over mijn Suzuki swift 1.6 sport uit 2008.  Dit omdat ik tijdens het rijden een hoog zoemend geluid hoor. Het lijkt vanaf de achterkant van de auto te komen als ik het zo hoor.

Dit gebeurd alleen als ik gas geef en het maakt niet uit of de auto nu in ze neutraal of ze versnelling staat. Maar hoe meer gas ik geef hoe meer ik het hoor. Het gekke is dat als ik bijvoorbeeld 2 minuten voor een stoplicht wacht, dat het geluid dan even voor paar minuten weg is tijdens het rijden.

Maar later komt het wel weer terug. Weet iemand misschien wat dit is?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een zoemend geluid bij uw Suzuki Swift.

Zoemend geluid
Wanneer het geluid alleen hoorbaar is in een rijdende dus rollende situatie, óók wanneer de versnelling neutraal staat of met ingetrapte koppeling, lijkt het op een geluid in de aandrijflijn. Wanneer u de indruk heeft dat het van achteren vandaan komt, gaat mijn eerste gedachte uit naar een wiellager of een gecupte band die soortgelijke geluiden kan geven. Het geluid zou ook nog uit de versnellingsbak kunnen komen maar dan zou dat bij ingetrapte koppeling weer weg moeten zijn. Een zoemend geluid van de brandstofpomp in de buurt van de tank zou ook nog kunnen.

Proefrit
Het blijft altijd lastig om op basis van een dergelijke omschrijving op afstand een diagnose te stellen. Ik ben er van overtuigd dat wanneer een garage het geluid kan waarnemen de oorzaak gauw getraceerd is. Een simpele proefrit levert vermoedelijk al snel resultaat op.