Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie bepaalt in Nederland de dagwaarde of hoe wordt deze bepaald?

Vraag gesteld door CPMMaan op 4 november 2015

Ik heb een Opel Zafira van 2001. Ik wilde de dagwaarde weten en heb dat opgezocht op de site. Deze was bij de ANWB € 2.000. Echter de taxateur geeft aan dat de dagwaarde € 1.500 is.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de koerslijst € 2.000,- aangeeft en een taxateur van een autobedrijf u auto op € 1.500,-  taxeert.

De ANWB koerslijst geeft een gemiddelde waarde aan onder bepaalde omstandigheden. In uw geval een gemiddeld bedrag dat bij BOVAG bedrijven betaald wordt bij inruil.

Een dagwaarde is dus een waarde op die dag onder een bepaalde omstandigheid. Verkoopwaarde is uiteraard hoger dan inruilwaarde. De koerslijst geeft een gemiddelde waarde aan van een auto die schadevrij is en normaal onderhouden. De waarde per exemplaar kan dus altijd verschillen en een garage mag natuurlijk zelf bepalen wat hij voor een auto over heeft.

 ***

Reactie van CPMMaan:

Het gaat hier om dagwaarde en niet inruil of anders. Bij mij heeft het betrekking op een schade. Dus ben ik benieuwd of er regels zijn waar de waarde mee kan worden bepaald of is het dikke duimen werk.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Ik begrijp nu dat het om een schade gaat.

Onze koerslijst geeft zoals ik reeds heb aangegeven een indicatie. De toestand van de auto en eventuele eerdere schade hebben hier invloed op.

Bij schade moet de aantasting van uw vermogen hersteld worden.Als het om schade gaat is er ook nog sprake van een restwaarde.                                            

De expert heeft uw auto gezien en een waarde en een restwaarde vastgesteld van uw auto.                                                                                                                               

Indien u het niet eens bent met de door de expert vastgestelde waarde kunt u een contra-expertise laten verrichten.