Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het slecht voor een X5 om op beide assen banden met verschillende profielhoogten te hebben

Vraag gesteld door Hocus Pocus op 25 januari 2018

IK heb twee nieuwe winterbanden achter met profielhoogte 8,5mm (Michelin Latitude Alpin) en voor bestaande met 4,1mm. Volgens de BMW garage waar mijn auto in onderhoud is, behalve banden, is dit slecht voor de tussenbak van de auto als er zo'n groot verschil in profielhoogten zit. Klopt dit? Daarnaast zeggen ze dat elke groot bandenmerk speciale series maakt voor BMW en dat die banden beter geschikt zijn. Dat lijkt me een beetje overdreven. Meningen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verschil in afrolomtrek van de banden bij een BMW X5.

De BMW garage heeft zeker een terecht punt. Bij een dergelijk verschil in profieldiepte tussen de banden van de voor- en achteras kan het verschil in afrolomtrek een probleem worden voor de tusenbak.

BMW gebruikt, voor auto's die geleverd zijn op Run Flat banden, vaak "merkspecifieke" banden. Merkspecifieke banden zijn vaak speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden door een banden fabrikant voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken. Bij BMW zijn merkspecifieke banden vaak te herkennen aan een *.

Wat we vaak zien is dat merkspecifieke banden niet meer worden doorontwikkeld. Ze zijn éénmaal ontwikkeld op speciale bestelling en daarna stopt het. Normale banden worden gedurende hun levensduur vaak nog doorontwikkeld. Hierdoor zouden eventuele verschillen groter kunnen worden. Wat ons betreft zijn daarom merkspecifieke banden dus niet per se een aanbeveling.