Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe erg is zweten van olie in versnellingsbak en differentieel

Vraag gesteld door Annekejordy op 16 maart 2017

Wij overwegen de aanschaf van een Mercedes vito 115 cdi automaat en hebben van een keurmeester gehoord dat de versnellingsbak en de differentieel olie zweten. Hoe erg is dit? Wat zijn de mogelijke consequenties? Wat zijn ongeveer de geschatte kosten voor een reparatie? Dankuwel

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij een keuring is gebleken dat de automatische versnellingsbak en het differentieel olie zweten en u vraagt hoe erg dit is en wat eventueel de consequenties kunnen zijn.

Zweten is een begin van lekken en de mate van zweten is dus van belang. Voor wat betreft de eventuele reparatiekosten is het belangrijk te weten waar het zweet. Misschien kan de keurmeester die de auto gekeurd heeft iets over de mate van zweten zeggen en eventueel over de reparatiekosten.

Bij ernstig zweten zou er sprake van lekkage kunnen zijn wat mogelijk een probleem geeft bij de APK.

Als er sprake is van zweten is er sprake van olieverlies en is het dus belangrijk het oliepeil regelmatig te controleren. Bij een te laag oliepeil komt de smering en koeling van onderdelen in gevaar en bij een automaat mogelijk de aansturing met extra slijtage tot gevolg.