Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duits kenteken

Vraag gesteld door Robert van der woude op 8 februari 2018

Ik woon in nederland en heb een appartement in duitsland en spanje(en bijbehorende bankrekeningen).
Ik rijd meer dan 50% in het buitenland.
Nu wil ik een auto met duits kenteken kopen en rijden. Kan dit legaal?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is met Duits kenteken te rijden.

Om een Duits kenteken te verkrijgen zult u moeten aantonen dat u in Nederland uitgeschreven bent. Dat zal niet het geval zijn begrijp ik uit uw vraag en zal dat praktisch dus niet mogelijk zijn. Daarbij komt ook dat u als Nederlands ingezetene niet met een buitenlands kenteken mag rijden binnen de Nederlandse landsgrenzen. Je kan daar een tijdelijk ontheffing voor aanvragen van maximaal 14 dagen maar dat het gaat in uw geval om een veel langer gebruik binnen Nederland.

Feitelijk wordt u dus door Duitsland de voet dwars gezet maar ook door Nederland. Door het Duitse kenteken heeft u een BPM en MRB dus fiscaal voordeel en daar wenst de Nederlandse overheid niet aan mee te werken wannneer u Nederlands ingezetene bent.***

Reactie van 1009484:

"Daarbij komt ook dat u als Nederlands ingezetene niet met een buitenlands kenteken mag rijden binnen de Nederlandse landsgrenzen."- Dit is onjuiste informatie.

Er is geen wet die voorschrijft dat je als ingezetene met een Nederlands kenteken moet rijden binnen Nederland. Het enige wat meneer moet doen is BPM-aangifte en MRB-aangifte. De belastingdienst is namelijk de enige instantie die het rijden op buitenlands kenteken in de weg staat i.v.m. (motorrijtuigen-)belastingontduiking.

Dit moet u doen:
- Aangifte bpm voor niet-vergunninghouders: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifte_bpm_voor_niet_vergunninghouders
- Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifte_motorrijtuigbelasting_buitenlands_kenteken

U betaalt bij een voertuig met een buitenlands kenteken altijd motorrijtuigenbelasting volgen het tarief van de duurste provincie. Nadat uw bpm-aangifte is goedgekeurd, ontvangt u van de balstingdienst een brief als bewijs dat u bpm-aangifte hebt gedaan, deze kunt u het best bij uw autopapieren bewaren. Mochten ze bij de bpm-aangifte vragen om het keuringsrapport van de RDW (dit noemen zij: "VMS formulier ten behoeve van Aangifte BPM (afgegeven door de RDW)", geef dan aan dat u deze niet kunt geven omdat de auto op buitenlands kenteken blijft rijden.

Heb dus in de auto altijd bij u:
- Brief akkoord BPM met kenteken en VIN-nummer van voertuig erop vermeld en tot u die heeft, een kopie van uw aangifte-bpm.
- Een rekening van de motorrijtuigenbelasting en/of een kopie van uw aangifte mrb.