Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De relatie tussen bandenspanning en de (maximale) belastbaarheid van een band.

Vraag gesteld door Fred M op 2 februari 2015

Op mijn VW-camper zijn banden gemonteerd van het type 195/70 R15 104/102R meet een maximaal draagvermogen van 900 kg per (enkele) band. Als maximale bandenspanning staat op de band 4.5 bar. Volgens het VW-plaatje is de maximale belasting van de vooras 1430 kg, gemeten op een weegbrug is deze: ca 1300 kg, voor de achteras aangegeven; 1460 kg en gemeten 1400 kg onder volle belading.
VW geeft als bandenspanning aan: vooras 3.0 bar en achteras 3.4 bar, is deze spanning toelaatbaar? Bij welke bandenspanning wordt de maximale belastbaarheid van een band bereikt? Te harde banden zijn weer nadelig voor het rijcomfort.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De door VW opgegeven bandenspanning kunt u prima aanhouden. Wellicht wordt er een bandenspanning opgegeven in een belaste en onbelaste situatie. Van de opgegeven bandenspanning kan je zeggen dat dit is afgestemd op de maximale belastbaarheid, maar ook het weggedrag en comfort. Harder oppompen dan voorgeschreven zorgt voor weliswaar minder afrolweerstand en inwendige wrijving, maar is weer nadelig voor het comfort en wegcontact. Het advies is om op basis van het gebruik (belast of onbelast) de fabrieksopgave van VW te volgen. Uiteindelijk is dit gericht op zoveel mogelijk de rijeigenschappen van de auto te waarborgen.