Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2e hands auto importeren uit Spanje, wat is de beste koop daar?

Vraag gesteld door Anna28 op 14 maart 2016

Wij hebben in Spanje goede contacten. Al pratende verbaasde wij ons over de lage autoprijzen. Wij kunnen rustig de tijd nemen voor een goede aanschaf daar. Wat is min. km stand en min. leeftijd auto die de auto bij import naar NL mag hebben? Bij welke auto leeftijd lijkt import het gunstigst?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wanneer het interessant kan zijn een gebruikte auto te importeren vanuit Spanje.

Het is natuurlijk wel zo dat de Belastingdienst een restant BPM bij invoer gaat doorberekenen. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van het bouwjaar van het betreffende voertuig en mogelijk ook de oorspronkelijke catalogusprijs. De BPM wordt in kleine stapjes afgebouwd en staat na 17,5 jaar op 0.

Wat misschien als occasion óók financieel aantrekkelijk kan zijn is een auto van ongeveer 4 jaar oud. De BPM is dan voor 2/3 deel afgeschreven en blijft 1/3 nog voor uw rekening open staan. Wat gebruiksduur betreft heeft een vier jaar oude auto nog een heel leven voor zich, en met een kilometerstand van maximaal 120.000 km mag u minimaal het dubbele aan betrouwbare kilometers nog verwachten.

Om van een potentiële autokandidaat inzicht te hebben in de BPM kosten bij import kunt u de BPM calculator raadplegen. Van de twee berekeningen mag je bij import voor de goedkoopste variant kiezen.