Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de beste auto voor ons gezin?

Vraag gesteld door Ecojoos op 18 juni 2018

Wij (gezin met 2 ouders en 2 kinderen) zijn nu al minstens 2 maanden aan het wikken en wegen over welke auto (occasion) we moeten kopen. We komen er maar niet uit. Zien door de bomen het bos niet meer. Onze wensen: lage co2 uitstoot, laag verbruik, veilig, weinig onderhoudskosten, lage wegenbelasting, minimaal 4 deuren, maar het liefst 5 deur. Kofferbakinhoud groot genoeg om mee op vakantie te gaan (of dakdragers). Budget is niet veel (dat maakt het ingewikkeld) het liefst onder de 5000,- max 5700,- We dachten aanvankelijk zelf aan een hybride, maar die zijn hoog in de wegenbelasting en er blijken auto's te zijn die bijna net zo zuinig zijn. Lpg3? Toch een hybride? gewoon benzine? maar welke automerk en welk type en jaartal?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U staat voor de aanschaf van een andere auto. De wensen die u opgeeft zijn erg gangbaar, ze komen vaak voor als wij om advies gevraagd worden.

Zuinig, veilig, lage kosten, ruimte, laag gewicht en verbruik en binnen een bepaald budget. Dat zijn wensen die soms wel enigszins tegenstrijdig zijn met elkaar. Niet elke wens kan evenveel uitkomen, maar er zijn goede compromissen.

Ik denk bijvoorbeeld aan een Kia Cee'd, Hyundai i30, Nissan Note, Mazda 3, Ford Focus, Opel Astra of Meriva, Mitsubishi Colt, die allemaal met een relatief lage kilometerstand (zeg tot 140.000 km) en van een leeftijd tussen pakweg 7 en 10 jaar goed te vinden. ESP (elektronisch stabiliteits programma) vind ik voor wat betreft veiligheid een pré.