Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tijdens revisie remmen voorwielen met prijsopgave belde de garage dat de hoofdremcilinder niet meer ontlucht kon worden. Nieuwe hoofdremcilinder zou € 1050, 00 extra kosten. Kan dit wel?

Vraag gesteld door Swenn op 30 oktober 2015

Is dit een fout van de garage dat nu deze problemen zich voordoen?
Ik kwam voor een grootonderhoudsbeurt. Ik had voordien geen remproblemen geconstateerd. Betreft Nissan Qashqai 4wd jaar 2008

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of bij het vervangen van de remmen en het vervolgens ontluchten van het remsysteem de hoofdremcilinder defect kan raken.

Mogelijk heeft men de remmen ontlucht door op de bijna traditionele manier te ''pompen''. Met het pedaal wordt er druk opgebouwd om vervolgens met de ontluchtingsnippel open, lucht te laten ontsnappen. Vermoedelijk heeft men ook op deze manier de remvloeistof ververst. Het kan incidenteel voorkomen dat bij het herhaaldelijk intrappen van het pedaal tot op de bodem er inwendig tóch iets beschadigd. Met als gevolg dat de cilinder inwendig geen druk meer kan opbouwen en dus géén werkend remsysteem.

Het is gissen hoe uw garage de boel heeft ontlucht. Er zijn immers óók andere methodes waarop je het systeem kunt verversen en ontluchten. De vraag is echter of uw garage concreet iets fout heeft gedaan. Dat lijkt me moeilijk aantoonbaar en valt dit onder de noemer van overmacht. Ik hoop wel dat uw garage dit desondanks coulant oppakt en op een af ander manier deze onvoorziene uitgave verzacht. Op zo'n duur onderdeel lijkt me toch voldoende marge te zitten om het leed enigszins te verzachten.***

Reactie van Swenn:

De garage heeft inmiddels uit "coulance" de prijs van de plaatsing van een nieuwe hoofdremcilnder beneden de kostprijs uitgevoerd, dwz met een alternatieve hrcilinder die ook goed zou voldoen, maar geen originele Nissan hoofdremcilinder.
Al met al ruim meer dan de helft goedkoper dan prijs van het originele merk onderdeel. Ik ben hiermede accoord gegaan, mede ook gezien het antwoord van de expert.