Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met constante stroomdraad voor de koelkast caravan met BMW320dtouring.

Vraag gesteld door JanHendrikdeDenker op 23 maart 2015

Ik heb een nieuwe BMW 320d EDE touring met elektrische trekhaak. Bij het aankoppelen van de caravan kwam ik er achter dat de bedrading van de contrastekker op de auto niet is voorzien van een constante stroomdraad voor de caravan-koelkast die bij de KIP caravan noodzakelijk is en normaal en bij mijn vorige BMW op plug 10 en 12 zit echter zit in de contrastekker op plug 10-11 en 12 helemaal geen "contactbusje" in de contra stekker. Bij de koop van de auto had ik het schema van de caravan bijgeleverd en het zou goed komen.
Nu is de bedrading van de contrastekker op de auto helemaal ingegoten en is het moeilijk om er extra bedrading in te krijgen. De oplossing die de garage nu geeft is : In de stekker van de caravan de bedrading op 10 en 12 door te verbinden met andere + en massa draden. Ik ben hier niet voor gezien de hogere stroom die dan door 1 in plaats van 2 draden gaat. Wat is uw advies?
Tel: 0599235075
E-mail: jh.hazelaar@tele2.nl

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De stekkerdoos op is wat mij betreft helemaal volgens het het juiste schema aangesloten. Gezien de moderne auto bedradingsystemen is het niet slim daarvan af te wijken. Eigenlijk zou de stekker van de caravan kloppend gemaakt moeten worden t.o.v de stekkerdoos. Dat lijkt mij geen enorme ingreep en is die aansluiting dan ook meteen aangesloten volgens het standaard schema. Overigens zie ik in het doorlussen geen probleem.
Zie ook het juiste aansluitschema;
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/stekkers.php