Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje aan/uit EGR P0405 melding

Vraag gesteld door Kwetscherke op 2 november 2017

Hoi,
waarschijnlijk is de EGR klep ook kapot bij mijn Ibiza ui 2011 met een kilometerstand van 142000. Met 30.000km is er ook al een nieuwe EGR klep in gekomen, nu dus weer defect na 110000km. In maart de beruchte update laten doen. garage dus gebeld. Waarschijnlijk de EGR klep, maar ze willen ook nog de waterpomp checken?? Wel garantie allemaal volgens hun, dus dat is mooi. Kan er pas de 23e november terecht. Wel weer raar. Maar wat ook raar is is dat het lampje soms uit gaat. Ik merk verder niets aan de auto. Vraag, kan het kwaad dat ze je 3 weken laten rijden in een auto die niet helemaal functioneert zoals het zou moeten? Hoor graag jullie ervaringen hierover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een EGR probleem aan uw Seat Ibiza.

Goed dat er sprake is van garantie. Er zijn meerder meldingen van klachten ná de update en de EGR klep is daarin geen uitzondering.

U moet drie weken wachten voor reparatie. Of het kwalijk is om zo nog even te blijven rijden is formeel een vraag voor uw dealer. Wanneer dat in hun ogen niet bezwaarlijk is lijkt me dat geruststellend genoeg. En eerlijk gezegd denk ik dat ook. U merkt niets aan de auto, houdt niet in of verbruikt niet overmatig veel brandstof. De storing is ook niet permanent aanwezig. Maar in ieder geval reden genoeg dit wel te laten herstellen. Uiteindelijk heeft de EGR klep met de emissie eisen te maken waar juist vanwege de noodzakelijke update aan gesleuteld is.

Waarom de waterpomp nagekeken moet worden is mij eerlijk gezegd niet duidelijk. Misschien kan de garage dat nog toelichten.