Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekt koelvloeistof na afpersen geen oorzaak gevonden

Vraag gesteld door Volkswagen crafter 2013 op 22 februari 2018

Ik heb een Volkswagen Crafter uit 2013, die lekt koelvloeistof.
Na afpersen wordt er geen oorzaak gevonden, krijg het advies van garage doorrijden en hopen dat het lek groter wordt zodat dan makkelijker de oorzaak gevonden kan worden. Is dit een verstandig advies? levert dit geen extra schade op? Dank P Labijt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Vokswagen Crafter raakt koelvloeistof kwijt.

Ik weet niet hoeveel en hoe vaak er bijgevuld moet worden maar de garage heeft kennelijk géén uitwendige lekkage kunnen traceren. Er kan ook sprake zijn van een inwendige lekkage en dat koelvloeistof in kleine hoeveelheden in de verbrandingsruimte van de motor terecht komt. De motor verbruikt dan als het ware koelvloeistof zoals in geval van een lekke koppakking of scheurtje in de cilinderkop.

Ik kan me voorstellen dat zonder een geconstateerde lekkage en bij relatief een klein verlies, de garage aangeeft ''het aan te kijken''. Bij een duidelijke toename van het verlies aan koelvloeistof valt wellicht makkelijker een diagnose te stellen. Ik vind dat een realistisch advies. Eventuele gevolgschade ligt wel op de loer wanneer de motor oververhit zou raken. Het is dus wel belangrijk met een schuin oog alert te zijn op de temperatuur meter het het koelwater niveau vóór vetrtrek met regelmaat te blijven controlereren. Zo herkent u eerder wanneer het verschijnsel wezenlijk lijkt te verergeren en voorkomt u onaangename verrassingen onderweg.